Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" & ''Ασκήσεις Ύφους"

0
0
0
s2sdefault

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γιώργος Κουρουπός "Η Συνέλευση των ζώων" από το σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις"

syneleysh afisa

Μουσική: Γιώργος Κουρουπός
Ποίηση: Περικλής Κοροβέσης
Ενορχήστρωση: Κώστας Κριτσωτάκης
Διεύθυνση: Θεόδωρος Παπαδημητρίου
Σολίστ: Γεωργία Τέντα

Συμμετέχουν: Δημήτρης Μανδρίνος – βιολί α', Τίμος Αναστασιάδης – βιολί α', Αντωνία Καρδαμάκη – βιολί β', Αλέξανδρος Χούρος – βιολί β', Ναταλία Αχαλκάτση – βιολί β', Στέλλα Τέμπρελλη – τσέλο, Μηνάς Βακαλούδης – κοντραμπάσο, Μιχάλης Τραχαλιός – φλάουτο, Ελισάβετ Καφετζή – φλάουτο, Χρήστος Κουτσούρης – όμποε, Αναστασία Μάντζα – κλαρινέτο, Βαγγέλης Μεντεσόπουλος – τρομπέτα, Στέφανος Γαζίλας – κρουστά, Πάτυ Κουμπλή – κρουστά, Ρένα Μαύρου – πιάνο

Ηχογράφηση: Τάσος Καραδέδος (αμφιθέατρο Μ.Σ.Θ., 26 Οκτωβρίου 2013)

Επιμέλεια αφίσας: Κώστας Πέππας (η αφίσα είναι από την πρώτη παρουσίαση του έργου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννησή του).

Υπεύθυνες καθηγήτριες του συνόλου Μάνος Χατζιδάκις: Ναταλία Αχαλκάτση, Όλια Ταβλαρίδου, Γεωργία Τέντα

Το σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" ευχαριστεί τους συντελεστές κ. Γιώργο Κουρουπό, κ. Περικλή Κοροβέση και κ. Κωστή Κριτσωτάκη για την πολύτιμη συνεργασία και στήριξή τους.

 

19-9-2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του συνόλου "Ασκήσεις Ύφους" για τις ακροάσεις (βλ. το συνημμένο pdf στο τέλος της ίδιας σελίδας)

Το Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 από μαθητές, καθηγητές και αποφοίτους του Μ.Σ.Θ. που τους ενώνει η αγάπη για το συνθέτη με σκοπό να ανασυνθέσουν την εικόνα του μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αμφιθέατρο του Μ.Σ.Θ. "...σαν προσευχή" τον Φεβρουάριο του 2010 και "Συνωμοσία στο φως των αστεριών" τον Φεβρουάριο του 2011 με συμμετοχή του Ανδρέα Καρακότα, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Άνετον στα πλαίσια του Φεστιβάλ ''Δημήτρια στα Σχολεία'' (2010), στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (''Musicircus – Open Air'' 2011), στην πόλη της Δράμας (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) και στο Stanislas College στο Delft της Ολλανδίας.

Κατά το έτος 2010-2011 το σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο ''Ο διαχρονικός Μάνος Χατζιδάκις'' (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Μητσοπούλου, Αχαλκάτση Ναταλία, Ταβλαρίδου Όλια, Τέντα Γεωργία). Ασχολήθηκε με την εργογραφία και τα γραπτά κείμενα του Μ. Χατζιδάκι, ενώ πραγματοποίησε και συναντήσεις με τους συνθέτες Νίκο Χριστοδούλου και Νίκο Κυπουργό οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Μ. Χατζιδάκι κατά το παρελθόν.

«Κάποτε αυτή η σφαίρα που λέγεται γη, και που γυρίζει χωρίς τέλος κι αρχή, δεν είχε πόλεις, μήτε σχολεία, λεωφορεία και λατομεία, δεν είχε σπίτια, δεν είχε δρόμους, δεν είχε τρένα και υπονόμους, κι ούτ' ακόμα είχε ανθρώπους.
Ε, τότε τι είχε; Πες μας τα όλα απ' την αρχή, χωρίς να κρύψεις ούτε ένα σπυρί...»
Μ' αυτά τα λόγια αρχίζει το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» που παρουσίασε το σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012 .
Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κουρουπός. Το κείμενο είναι του Περικλή Κοροβέση και η ενορχήστρωση του Κώστα Κριτσωτάκη.
Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές, οι απόφοιτοι και οι καθηγητές του Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης: Θεόδωρος Παπαδημητρίου (διεύθυνση), Τίμος Αναστασιάδης και Δημήτρης Μανδρίνος (βιολί α'), Αντωνία Καρδαμάκη, Αλέξανδρος Χούρος και Ναταλία Αχαλκάτση (βιολί β'), Γιάννης Τακόλας και Στέλλα Τέμπρελλη (τσέλο), Μηνάς Βακαλούδης (κοντραμπάσο), Μιχάλης Τραχαλιός κι Ελισάβετ Καφετζή (φλάουτο), Χρήστος Κουτσούρης (όμποε), Αναστασία Μάντζα (κλαρινέτο), Βαγγέλης Μεντεσόπουλος (τρομπέτα), Πάτυ Κουμπλή (κρουστά), Στέφανος Γαζίλας (κρουστά), Ρένα Μαύρου (πιάνο), Γεωργία Τέντα (performance), Μαρία Ζαφειριάδου (φώτα).
Η εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών ο συνθέτης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2012, στο αμφιθέατρο του σχολείου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικά σύνολα του Μ.Σ.Θ.» για τα 20 χρόνια εορτασμού του Μ.Σ.Θ..

1-kouklotheatro.jpg Το Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» σε συνεργασία με τον Κουκλοθίασο Redicolo
παρουσίασαν τη "Συνέλευση των ζώων" του Γιώργου Κουρουπού στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Παντομίμας Κιλκίς, στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Κιλκίς, στις 30/9/2012.
Ο Κουκλοθίασος Redicolo αποτελείται από τους Δέσποινα Καλπενίδου και Γιάννη Μόμτσιο.

"Σ' ένα λεωφορείο της γραμμής S. Συνωστισμός. Ένας τύπος γύρω στα είκοσι έξι, καπέλο μαλακό με μια πλεξούδα στη θέση της κορδέλας, πολύ μακρύς λαιμός σα να του τον είχανε τραβήξει. Κόσμος κατεβαίνει. Ο περί ου ο λόγος αρπάζεται μ' ένα διπλανό του. Τον κατηγορεί πως τον σπρώχνει κάθε φορά που κάποιος θέλει να περάσει. Τόνος κλαψιάρικος με κακές διαθέσεις. Καθώς βλέπει να ελευθερώνεται ένα κάθισμα, τρέχει και κάθεται. Δύο ώρες αργότερα, τον ξαναβλέπω στην Κουρ ντε Ρομ, μπροστά στο σταθμό Σαιν Λαζάρ. Είναι μαζί μ' ένα φίλο του που του λέει: "Πρέπει να ράψεις άλλο ένα κουμπί στο παλτό σου". Του δείχνει πού (στο πέτο) και γιατί."

Το βιβλίο του Ραιημόν Κενώ «Ασκήσεις ύφους», από όπου είναι και το παραπάνω απόσπασμα, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου μουσικού και θεατρικού αυτοσχεδιασμού από το σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις».
Κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012, οι μαθητές Στέφανος Γαζίλας, Χρήστος Κουτσούρης, Έλενα Κωσταροπούλου, Ηλιάνα Σπυράκη και οι καθηγήτριες Όλια Ταβλαρίδου και Γεωργία Τέντα πειραματίστηκαν πάνω σε διαφορετικές εκδοχές του ίδιου κειμένου, με αποτέλεσμα την παρουσίασή του στο κοινό στις 28/4/12, σε εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Κατά το έτος 2012-2013, το εργαστήρι «Ασκήσεις ύφους, ο αυτοσχεδιασμός στην τέχνη» συνεχίζει τη δράση του, αυτή τη φορά με περισσότερα μέλη. Για να δείτε το blog του προγράμματος πατήστε εδώ.

Στο youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε το Σύνολο Χατζιδάκις του Μ.Σ.Θ. να ερμηνεύει τη ''Μαριάνθη των Ανέμων.''

Υπεύθυνες καθηγήτριες του συνόλου: Αχαλκάτση Ναταλία, Ταβλαρίδου Όλια, Τέντα Γεωργία

  • xatzidakis_001
  • xatzidakis_002
  • xatzidakis_003
  • xatzidakis_004

[Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από την Όλια Ταβλαρίδου]

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ASKHSEIS YFOUS.pdf)19-9-2014_ASKHSEIS YFOUS[ ]55 kB

Στοιχεία επικοινωνίας

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Προέκταση Εγνατίας 118, Πυλαία Τ.Κ. 555 35

Τηλ: 2310 300 828

φαξ: 2310 300 630

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

   Copyright

ccΤο περιεχόμενο αυτού του δικτυακού τόπου χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.

- Τα πνευματικά δικαιώματα παντός περιεχομένου ανήκουν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στους ανθρώπους του, όπου αυτοί αναφέρονται κατά περίπτωση.
- Έγγραφη άδεια έχει δοθεί στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τους γονείς ή κηδεμόνες για τα αναρτημένα στοιχεία μαθητών και τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών, ηχητικών αποσπασμάτων, βίντεο, εργασιών, καλλιτεχνικών έργων κ.ά. των μαθητών. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η αναδημοσίευση των παραπάνω από τρίτους.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Μουσικά σύνολα "Μάνος Χατζιδάκις" & ''Ασκήσεις ύφους''